Τίτλοι

...Για επικοινωνία & δημοσιεύσεις συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας η στείλτε μας e-mail στην διεύθυνση argirismantis@yahoo.gr...

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Arduino Workshop Part 2 // Αφροδίτη Ψαρρά
Yes,we love technology & art!
ι wearable technology (φορέσιμη τεχνολογία) 





Μαρία Βαρελά, Αφροδίτη Ψαρρά: «Όταν η Ψηφιακή Τεχνολογία… κεντάει!»

Η τεχνολογία και η χειροτεχνία αν και εκ πρώτης όψεως δείχνουν να είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες στην πραγματικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Κατ’ αρχάς η ιστορία των υπολογιστών συνδέεται άμεσα με την ιστορία της υφαντικής, καθώς η Αναλυτική Μηχανή ­που ήταν ο πρώτος υπολογιστής που περιγράφηκε το 1837 από την Ada Lovelace και τον Charles Babbage, ήταν βασισμένη πάνω στον τρόπο λειτουργίας του αργαλειού Jacquard που χρησιμοποιούσε διάτρητες καρτέλες για να δημιουργήσει τον διάκοσμο του υφάσματος. Καθώς επίσης και κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης οι πρώτες μηχανές που δημιουργήθηκαν ήταν υφαντικές και πλεκτικές μηχανές για να εκσυγχρονίσουν την υφαντική παραγωγή.Αυτό που με συναρπάζει στην σχέση των παραδοσιακών τεχνών ­ όπως η υφαντική, η κεντητική και η πλεκτική, και της τεχνολογίας είναι ότι βασίζονται και οι δύο στην ιδέα του αλγόριθμου. Ενός υπολογισμένου αποτελέσματος που προκύπτει από τον συνδυασμό επιμέρους παραμέτρων. Και όπως ακριβώς ένα bug στον κώδικα ή στο hardware μπορεί καμιά φορά να σε οδηγήσει σε αναπάντεχα αποτελέσματα, με τον ίδιο τρόπο στην χειροτεχνία μια από τις βασικές παραμέτρους “το χέρι του δημιουργού” μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα μονοπάτια.Νιώθω ότι συγκεκριμένα ο τομέας του ψηφιακού σχεδιασμού και της χειροποίητης τεχνολογίας μπορούν να δημιουργήσουν καινούργιες μνήμες/παραδόσεις που αγκαλιάζουν το παρελθόν εκφράζοντας επίκαιρους προβληματισμούς.
Η γενικότερη τάση που διαφαίνεται να επικρατεί είναι η τέχνη­-επιστήμη (Art­Science ) που ενσωματώνει την επιστημονική έρευνα στην δημιουργική διαδικασία και εξερευνά τα πεδία της φυσικής, αστρονομίας, βιολογίας, ψυχολογίας, κυβερνητικής κλπ.
Μέσα σε αυτή την γενική κατηγορία τέχνης­-επιστήμης θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τάσεις όπως:
* To Physical Computing και IoT (Internet of Things ) που ενσωματώνουν τον κόσμο της πληροφορίας στα φυσικά αντικείμενα.
* Tα Ε­textiles και Wearable Technology που αναδιαμορφώνουν την αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας και την διάδραση με τους γύρω μας και το περιβάλλον.
* Το Critical Design/Εngineering που επαναπροσδιορίζει τον σύγχρονο σχεδιασμό μέσα από μια κριτική και ειρωνική ματιά στην δομή της δυτικής κοινωνίας και του παγκοσμιοποιημένου” τρόπου ζωής.
* Την Bio­Αrt που πειραματίζεται με την δημιουργία υβριδικών μορφών ζωής για να μιλήσει για την ηθική της σύγχρονης εποχής.



H Μαρία Βαρελά εργάζεται ως εικαστικός μέσων και σχεδιάστρια συμμετοχικών δημιουργικών εργαστηρίων βιωματικής εκπαίδευσης. Το 2010 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις “Διαδραστικές Τέχνες” στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Το ενδιαφέρον της εστιάζει στην ανάπτυξη μεθοδολογιών της συλλογικής παραγωγής και οι θεματικές που εξετάζει αφορούν στην λαογραφία, στην παράδοση, στην ταυτότητα, στη μνήμη, στην μη ­ γραμμική αφήγηση και στην αρχαιολογία των μέσων.Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε συν­ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος της Frown, μιας πλατφόρμας που ασχολήθηκε με την παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καινοτόμου χαρακτήρα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
H Αφροδίτη Ψαρρά, PhD είναι εικαστικός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στον τομέα της Εικόνας, της Τεχνολογίας και του Σχεδιασμού. Το εικαστικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην ιδέα της χρήσης της χειρονομίας και του σώματος ως διεπαφές ελέγχου για την δημιουργία επαυξημένων και διαδραστικών περιβάλλοντων. Τα έργα της περιλαμβάνουν ιδιοκατασκευές, ηλεκτρονικά κεντήματα, wearables, hacking και tinkering συσκευών, δημιουργικό προγραμματισμό και ψηφιακή σύνθεση ήχου μέσα από DIY τεχνικές.Τα τελευταία χρόνια εξερευνά τον κόσμο του physical computing και των ηλεκτρονικών υφασμάτων (e­textiles ) ως προσκεκλημένη εκπαιδεύτρια σε πολυάριθμα ιδρύματα σε Έλλάδα και εξωτερικό. ‘Έχει εργαστεί ως μαθητευόμενη στο ερευνητικό κέντρο Disney Research Zurich σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH ), στο τμήμα Wireless Networks and Mobile Computing πάνω στην δημιουργία wearable technology, physical prototypes και toy hacking και συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο νέων τεχνολογιών Siggraph στο Βανκούβερ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου