Τίτλοι

...Για επικοινωνία & δημοσιεύσεις συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας η στείλτε μας e-mail στην διεύθυνση argirismantis@yahoo.gr...

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Πρόγραμμα LIFE+ Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης
Με τη συνεισφορά του οικονομικού εργαλείου LIFE+ της ΕΕ

Το CHARM αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση ενός σύνθετου προβλήματος που απειλεί την αειφόρο ανάπτυξη των υπόγειων υδάτων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Η ομάδα έργου επιλέχθηκε ώστε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης, τελικών χρηστών και ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούντα στην περιοχή της διαχείρισης των υδατικών πόρων και της απορρύπανσης των ρυπασμένων υπόγειων υδάτων και εδαφών. Η ομάδα έργου αποτελείται από 7 εταίρους που έχουν να επιδείξουν σημαντική εμπειρία σε τεχνολογίες απορρύπανσης, στον έλεγχο της ρύπανσης από χρώμιο, στην μαθηματική περιγραφή της κίνησης των υπόγειων υδάτων και της μεταφοράς των ρύπων σε αυτά, στην διαχείριση του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής. Συγκεκριμένα η ομάδα έργου περιλαμβάνει 2 πανεπιστήμια (Ε.Μ.Π. και Πολυτεχνείο Κρήτης), 2 εταίρους από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση (Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΥΠΕΚΑ) και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), 2 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνολογιών απορρύπανσης των υπόγειων υδάτων και της παρακολούθησης της ποιότητας των υπογείων υδάτων και 1 εταιρεία που δραστηριοποιείται στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος.

Τα υπόγεια νερά σε ορισμένες περιοχές της λεκάνης του Ασωπού εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα του νερού για πόση ή για άρδευση. Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60) καθώς και την Οδηγία για τα Υπόγεια Νερά, για την προστασία των υδάτων απαιτείται ο καθορισμός ανώτερων αποδεκτών ορίων καθώς και μέτρων και τεχνολογιών αποκατάστασης για την επίτευξη αυτών των στόχων στην περίπτωση που το υπόγειο νερό εμφανίζει υψηλότερες τιμές. Η εφαρμογή της ανωτέρω περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνεται καθώς μέρος της παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου μπορεί να οφείλεται στη γεωγενή προέλευσή του.

Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο “Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης (CHARM) ” αποτελεί μια φιλόδοξη ερευνητική προσπάθεια που στοχεύει στο να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση αυτού σύνθετου προβλήματος που απειλεί την αειφόρο ανάπτυξη των υπόγειων υδάτων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα του έργου θα παράσχουν λύσεις σε τεχνικά, κοινωνικά και διοικητικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται οι ακόλουθες δράσεις:
Συμπληρωματικές δειγματοληψίες και αναλύσεις υπόγειων υδάτων για την αύξηση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την ποιοτική κατάσταση των υπόγειων υδάτων.
Ανάπτυξη μιας ορθολογικής μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό των ανώτερων αποδεκτών τιμών (TV) ολικού και εξασθενούς χρωμίου που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο προσδιορισμός των ανώτερων αποδεκτών τιμών για τα υπόγεια νερά θα επιχειρείται λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή γεωγενή συνιστώσα του εξασθενούς χρωμίου.
Αξιολόγηση μέσω πιλοτικών πειραμάτων, πέντε εναλλακτικών τεχνολογιών για την επεξεργασία των υπόγειων υδάτων, στα οποία παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου.
Ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικού ομοιώματος για την περιγραφή των υπόγειων υδροφορέων και της μεταφοράς του χρωμίου στα υπόγεια ύδατα της υδατικής λεκάνης του Ασωπού.
Θέσπιση προγράμματος μέτρων (Programme of Measures, PoM) για την προστασία των υπόγειων υδάτων της λεκάνης απορροής του Ασωπού που θα περιλαμβάνει εφαρμογή των πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών επεξεργασίας και διαμόρφωση διοικητικών και νομοθετικών μέτρων.
Διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου